Σελίδες

Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

ΚΟΥΛΟΥΚΩΝΑΣ ή ΤΑΛΑΙΑ ΟΡΗ




            Κ Ο Υ Λ Ο Υ Κ Ω Ν Α Σ  ή  Τ Α Λ Α Ι Α   Ο Ρ Η

                        Του Δακανάλη Μανόλη Αντιπροέδρου ΕΟΣ. Μοιρών

      Σήμερα (17-8-2012) ο γράφων έκανε μόνος του αναγνωριστική ανάβαση στον
Κουλούκωνα ή Ταλαία ΄Ορη (υψόμετρο 1083 μέτρα). Στην κορυφή του βουνού ήταν η κατοικία του Τάλω, ενός ρομπότ που κατασκεύασε ο ΄Ηφαιστος για να προστατεύει την Κρήτη, έτσι πήρε το βουνό την ονομασία στην αρχαιότητα Ταλαία ΄Ορη.
       Η ανάβαση άρχισε από τη νότια πλαγιά του βουνού στην αρχή σε αγροτικό δρόμο και ύστερα σε ένα σχετικά καλό και ευδιάκριτο μονοπάτι. Μέχρι τα 700 μέτρα υψόμετρο υπήρχαν αγρουλίδες, χαρουπιές, αγκαραθιές, ρίγανη και φρύγανα. Από εκεί και πάνω υπάρχει ένα μεγάλο δάσος στο οποίο κυριαρχούν οι αζίλακες ( ένα είδος πρίνου), οι πρίνοι και τα σφεντάμια. Λίγο πριν την κορυφή επτά πέρδικες έφυγαν από τα πόδια μου φοβισμένες από την  απρόσμενη παρουσία μου.
     Aπό την κορφή του βουνού η θέα ήταν πανοραμική και σε αυτό βοήθησε η μεγάλη διαύγεια της ατμόσφαιρας. Φαίνονταν καθαρά ο Ψηλορείτης, το Πέραμα, το Ρέθυμνο, το Ακρωτήρι Χανίων και  οι δαντελωτές ακτές του Κρητικού Πελάγους. Δίπλα στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού το κατάκρυο νερό του σαρνιτσιού ξεδιψάζει τον κάθε επισκέπτη.
     Η οροσειρά του Κουλούκωνα δομείται στο σύνολο της, όπως λένε οι γεωλόγοι από διάφορα πετρώματα της ενότητας των "Πλακωδών ασβεστόλιθων", 250 εκατομμυρίων χρόνων στο γεωλογικό παρελθόν. Το βουνό είναι πετρώδες με μεγάλη κλίση και αποτελείται από τρεις ανεξάρτητες κορφές. Ο Κουλούκωνας βρίσκεται στη βόρεια προέκταση του φυσικού πάρκου του Ψηλορείτη.
     Η επιστροφή έγινε από το ίδιο μονοπάτι και η  όλη πορεία κράτησε 4 ώρες σκληρής ανάβασης και κατάβασης.-

                                                Μοίρες  17-8-2012.