Σελίδες

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Η 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ











   Η  21η Απριλίου  1967
  μέσα από το στράτευμα
              
Του Δακανάλη Μανόλη πρώην Αγρονόμου          
       Την άνοιξη του 1967 υπηρετούσα ως Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός Πεζικού (ΔΕΑ) στον 2ο Λόχο του 536 Τάγματος Πεζικού. Ο λόχος είχε έδρα το πανέμορφο ακριτικό χωριό Πεντάλοφο της επαρχίας Ορεστιάδας του Νομού ‘Εβρου και φυλάγαμε άλλες Θερμοπύλες στα σύνορα με τη Βουλγαρία.
         Το παρακάτω κείμενο προέρχεται από τις σημειώσεις (ημερολόγιο) που κρατούσα την περίοδο εκείνη. Στο κείμενο αυτό περιγράφω πως ο ίδιος και οι συνάδελφοί μου ζήσαμε την επιβολή της δικτατορίας του μιλιταριστικού καθεστώτος των συνταγματαρχών μέσα από τις τάξεις του στρατεύματος. Μιας στυγνής δικτατορίας που κράτησε 2.650 μερόνυχτα συνωμοσίας και η οποία επέφερε τόσα δεινά στην πατρίδα μας. Το πραξικόπημα των συνταγματαρχών πρόλαβε ένα άλλο πραξικόπημα, το οποίο ετοίμαζαν οι στρατηγοί με την ευλογία των Αμερικανών και των ανακτόρων. Ήθελαν πάση θυσία, να εμποδίσουν την διαφαινόμενη επάνοδο στην εξουσία δια των εκλογών του πρώην λαοπρόβλητου πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, τον οποίο είχε αποπέμψει ο βασιλιάς Κωνσταντίνος με ποσοστό53%.
     Το πρωί της 2Ιης Απριλίου 1967 λίγο πριν την αναφορά του λόχου, με κάλεσε στο γραφείο του ο λοχαγός Κων/νος Ντινόπουλος, εκεί ήταν και ο μόνιμος επιλοχίας του λόγου Γεώργιος Στάμος. Ο λοχαγός λίγο φοβισμένος και νευρικός μας είπε χωρίς περιστροφές, ότι λίγο πριν ξημερώσει πήρε διαταγή από το Τάγμα, να εφαρμόσει αμέσως το σχέδιο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ. Θεώρησε καλό, να μη μας ενοχλήσει μέχρι το πρωί. Άνοιξε αμέσως το χρηματοκιβώτιο του λόχου, πήρε ένα φάκελο σφραγισμένο με την ένδειξη «ΑΙΙΟΡΡΗΤΟΣ» και πάνω γραμμένη τη λέξη «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ».    Αποσφράγισε το φάκελο και μας διάβασε το απόρρητο έγγραφο. Το περιεχόμενο έλεγε, ότι η Ελλάδα τίθεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αναστέλλονται ορισμένα άρθρα του συντάγματος, αυτά που κυρίως αφορούσαν την κοινοβουλευτική δημοκρατία και γενικά περιόριζαν τις προσωπικές ελευθερίες των πολιτών. Παράλληλα ο στρατός ανελάμβανε τη διακυβέρνηση της χώρας. Η προσωπική γνώμη του λοχαγού αλλά και η δική μας ήταν, ότι έγινε δικτατορία αλλά από ποιους;
      Κάλεσε αμέσως από το τηλέφωνο το σταθμάρχη της αστυνομίας ενωμοτάρχη Δήμο Παπάζογλου και ήλθε στο στρατόπεδο. Διέταξε το γράφοντα και τον ενωμοτάρχη, να πάρουμε δυο στρατιώτες με στολή εκστρατείας και οπλισμό, να σταματήσουμε κάθε κυκλοφορία και συγκέντρωση πολιτών στο χωριό.
     Βγήκαμε στην πλατεία του χωριού και σε λίγο χρονικό διάστημα σταματήσαμε κάθε κυκλοφορία οχημάτων, πολιτών και κλείσαμε τα μαγαζιά. Ουδείς πολίτης αντέδρασε ή διαμαρτυρήθηκε. Οι περισσότεροι από ότι διαπιστώσαμε, είχαν ενημερωθεί από τα ραδιόφωνα για το τι είχε συμβεί.
     Από ένα μικρό ραδιόφωνο που είχα μαζί μου, άκουγα ολιγόλεπτες ειδήσεις, στη συνέχεια έπαιζαν όλοι οι σταθμοί πατριωτικά τραγούδια και στρατιωτικά εμβατήρια. Οι ειδήσεις αναφερόταν στην αναστολή των άρθρων του συντάγματος, απαγόρευαν τις συγκεντρώσεις και κατέληγαν ο πρωθυπουργός και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Τίποτα άλλο!
      Έπιασα τους κομμουνιστικούς σταθμούς, Μόσχας, Σόφιας, Τιράνων, αλλά και αυτοί δεν ήταν σε θέση να δώσουν ακριβή στοιχεία για τους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος.
     Μετά από δυο μέρες ανακοίνωσαν ελληνικοί και ξένοι ραδιοφωνικοί σταθμοί και οι εφημερίδες έγραψαν, ότι με  100 τεθωρακισμένα ο ταξίαρχος των τεθωρακισμένων Στυλιανός Πατακός και οι συνταγματάρχες πυροβολικού  Γεώργιος Παπαδόπουλος, και Νικόλαος Μακαρέζος  κατέλαβαν την εξουσία.
      Πρωθυπουργός ορκίστηκε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου  Γεώργιος Κόλιας,  μέλη της κυβέρνησης οι παραπάνω τρεις  αξιωματικοί  καθώς και μια πλειάδα  αξιωματικών που αποτελούσαν τη χούντα. «Οι συνταγματάρχες πρόλαβαν τους στρατηγούς».
    
                                                         Μοίρες 17/4/2002

Η πρώτη χουντική κυβέρνηση, φότο διαδυκτίου
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΑΝΤΙΛΑΛΟΣ  φύλλο 418 της 23-4-2002.